Een compliment is geen #metoo

Een compliment is geen #metoo

Laatst hoorde ik dat door #metoo mensen geen spontane complimenten meer durven geven op de werkvloer, uit angst dat hun gedrag als ongepast wordt beoordeeld. Dan denk ik: dat kan toch niet de bedoeling zijn mensen?

Geloof mij, ik begrijp heel goed wat #metoo inhoudt want helaas heb ik zo ook mijn ervaringen gehad met seksuele intimidatie op de werkplek. Ik wil dus niks bagatelliseren. Wat ik wel wil is de boel in perspectief houden.

Want wat gebeurt er als we ons nooit meer spontaan positief uit durven laten tegenover collega’s of andere zakenrelaties.  Het is toch te treurig voor woorden als je vindt dat iemand leuk gekleed is, dat je tien keer na moet denken of je wel kunt zeggen: wat zie je er leuk uit vandaag.

Ik kan je vertellen, de sfeer wordt er echt niet beter van. Mensen groeien nog steeds van positieve aandacht. Juist op de werkplek is het belangrijk dat je je gezien voelt. Een compliment is nog steeds de mooiste vorm van positieve aandacht.

Vrouwen krijgen op de werkvloer overigens vaker complimenten over hun uiterlijk dan over hun prestaties. Nu groeien mensen het meest van complimenten die gaan over hun gedrag of talent dus als je daar een compliment over geeft zit je altijd goed.

En voor de rest, lieve mensen, blijf vooral oprecht spontaan. Juist op de werkvloer want je kunt niet vaak genoeg bekrachtigd worden in wie je bent en wat je doet! En niet alleen op complimentendag.

 

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Haar optredens kenmerken zich door humor, enthousiasme en volop interactie met de zaal.

Wat is zakelijk flirten?

 

 

 

 

Vier de liefde!

 

“Heb je net met veel verdriet je relatie verbroken, ga je een Vier-De-Liefde theaterdiner organiseren? Zou je dat wel doen?”

Aldus een bezorgde vriendin, vorig jaar februari. Ergens had ze gelijk. Het is niet een hele logische stap om half in mijn liefdesverdriet een romantische Valentijnsdag voor anderen te verzorgen. Klinkt als zelfkastijding maar niets was minder waar. Het was juist heel mooi en, jawel, zelfs helend voor mijn gebroken hart.

Ik ben groot fan van de liefdesrelatie. De verbinding, het commitment, het leven met elkaar aangaan. Daar hou ik van. Dat is niet altijd even makkelijk maar dat hoeft het ook niet te zijn. Juist samen de uitdaging aangaan én doorstaan, hoe mooi is dat?

Dus het was helemaal oké om een moment van aandacht, romantiek én vermaak te creëren voor liefdeskoppels. De heimelijke voorpret van de gasten die hun partner wilden verrassen, was alleen al de moeite waard.

Het Stadscafé had de tafeltjes voor twee romantisch opgedekt. Zacht muziekje op de achtergrond. Love attendent Chantal begeleidde de gasten naar hun tafel waar een persoonlijke liefdesbrief klaar lag. Het diner was heerlijk. De obers waren extra attent. En tussen de gangen door mocht ik doen wat ik het liefste doe: mensen vermaken.

De sfeer was intiem en gezellig. De stellen hadden het goed met elkaar. Daar werd ik blij van. Het is zo zonde als liefhebben verandert in voor lief nemen. Aandacht, waardering, elkaar weer even echt zien en ervaren dat is zo belangrijk. Ik was blij dat ik daar die dag een kleine bijdrage aan kon leveren.

We zijn inmiddels een jaar later. Mijn hart is geheeld en klopt nog steeds voor de liefde. Daarom gaat het Valentijn-Vier-De-Liefde Theaterdiner op herhaling. Het Stadscafé is er klaar voor, love attendent Chantal, Frau Dr. Professor Frau Helga Schraubhuber en de lieve Annie zijn er klaar voor.

Dus lieve liefdeskoppels, als jullie er ook klaar voor zijn, wees dan welkom 18 februari – van 16.00 tot 19.00 –  en vier jullie liefde met het Valentijn-Vier-De-Liefde-Theaterdiner!

Valentijns Vier De Liefde Theaterdiner

Geef jij je collega’s een hand?

Geef jij je collega’s een hand als je ‘s ochtends op je werk komt?
Deze vraag roept meestal vreemde blikken op. “Elke ochtend elkaar de hand schudden? Nou, nee, dat doen wij niet hoor. Beetje overdreven.”

Maar, wat vind je dan van de leerkracht die elke ochtend leerlingen bij binnenkomst de hand schudt? Dat beeld weten de meesten wel te waarderen. Even dat momentje van echte aandacht voor een kind, da’s mooi.

Hoezo overdreven?

Interessant: dat een kind echt welkom wordt geheten, is blijkbaar mooi. Maar voor onszelf vinden velen dat niet nodig:
“Ja, maar ik moet ’s ochtends altijd even wakker worden, hoor.”
“Voor mij hoeft dat contact met collega’s niet, ik kom om te werken.”
“Ik zeg altijd vriendelijk goedemorgen, moet daar dan ook nog een hand bij?”
“Ja doei, ik heb smetvrees!”

Er zijn vast genoeg redenen waarom we elkaar aan het begin van de werkdag niet de hand zouden schudden. Maar in landen als Frankrijk is het heel normaal. Daar kussen ze elkaar zelfs op de wang! Dat is voor de gemiddelde Nederlander helemaal griezelen . Een handdruk vinden we al overdreven. Toch hebben we geen idee wat het effect is als we het wel doen.

Dus mijn vraag is: wat zou er gebeuren als je bij binnenkomst elkaar wel de hand schudt? Dat je naar je collega loopt, dat die voor je opstaat, dat je even oogcontact maakt, elkaar de hand reikt en goedemorgen zegt… Echt, wat zou er gebeuren?

Geluk in eigen hand?

Of je het wilt of niet, op de werkvloer heb je nu eenmaal met collega’s te maken. Elke dag weer. Je succes, je welzijn, ja zelfs je geluk hangt voor een groot deel af van de sfeer waarin jullie samenwerken. Jij hebt elke dag het vermogen om daar invloed op uit te oefenen. Ik ben ervan overtuigd dat een handdruk in de ochtend een positief effect heeft op de verbinding en dus op de werksfeer.

‘n Weekje proefdraaien?

Zullen we anders eens een weekje proefdraaien? Dat je puur voor de ervaring elke ochtend elkaar vriendelijk de hand schudt, een week lang. Pas dan kun je zeggen dat het niks is en stiefel je ’s ochtends gewoon weer rechtstreeks naar je bureau. Maar pas op: je kunt ook aangenaam verrast worden door dat korte momentje van aandacht. Geen paniek! Dan wordt het gewoon een vast onderdeel van jullie dag. Hoe dan ook, dit experiment levert je altijd wat op dus niks aan het handje, toch?

Veel plezier en ik hoor graag jullie ervaringen!

 

Wil je meer weten over het aangaan van goede en succesvolle zakelijke relaties?
Geef je dan op voor de workshop zakelijk flirten en verhoog je gunfactor in één dag!

Verhoog je gunfactor in één dag!

Valentijns Vier De Liefde Theaterdiner

Een liefdesrelatie is het mooiste wat er is tussen twee mensen. Dat heerlijke gevoel van verbondenheid. Prachtig! Maar, eerlijk is eerlijk, het is niet altijd even makkelijk. Vooral als je al wat jaartjes met elkaar onderweg bent. Door de waan van de dag, kan liefhebben zomaar veranderen in voor lief nemen. Dat is zonde.

Vier daarom jullie liefde met het speciale Valentijns-Vier-De-Liefde-theaterdiner! Aan een romantisch tafeltje voor twee, genieten jullie van elkaar en van een heerlijk 3-gangendiner. Ondertussen neem ik jullie mee in een vermakelijke voorstelling over de wondere en soms verwarrende wereld van de man/vrouw relatie.

Zondag 18 februari in het Stadscafé Apeldoorn
Ontvangst om 16 uur met een glas Prosecco
Prijs is 40 euro per persoon dit is inclusief welkomstdrankje, 3-gangendiner en de voorstelling.

Saskia Paulissen is spreker | dagvoorzitter | flirtcoach en acteur. Haar favoriete onderwerp is relaties, zowel privé als zakelijk. 

Flirten met de Formatie

Beste heer Rutte,

Wat fijn dat er na maanden van praten dan eindelijk een onderhandelingsakkoord ligt. Nu maar hopen dat alle partijen zich er ook in kunnen vinden en dan kunt u lekker los met Rutte III. Een uitdaging zal het zeker worden want u heeft wel een mooi stelletje bij elkaar gezet hoor. Vooral de combi ChristenUnie D’66 vind ik een boeiende. Ben benieuwd wat voor moois daar uit voortkomt.

Maar goed, stel dat u over een paar weken dat nieuwe kabinet heeft staan, dan is het belangrijk dat het zo snel mogelijk een eenheid wordt. Dat ze eens goed de verbinding met elkaar aangaan. Niet van politicus tot politicus, maar van mens tot mens. Even verder kijken dan de politieke kleur. Echt voelen: mensen, wij zijn het team dat het gaat doen de komende vier jaar.

Daarom stel ik voor dat u deze regeerperiode start met een flirtworkshop. Nee, schrik niet, dat gaat niet over voetjevrijen of suggestief knipogen. Als je flirt dan gaat het om de klik. Als er een klik is, ontstaat er vertrouwen en vanuit vertrouwen worden zaken je gegund. En ik hoef u niet te vertellen hoe belangrijk de gunfactor is, juist in de politiek.

Na een ochtendje zakelijk flirten, beloof ik u dat uw kabinetscollega’s met plezier elkaar beter hebben leren kennen, dat er verbinding is en dat het knettert van de positieve energie. Als ze dat dan weer verspreiden over het land, moet u eens zien hoe Nederland daar van groeit!

Veel teams gingen u al voor en hebben het positieve effect van zakelijk flirten al mogen ervaren, ook binnen de overheid. Als u op onderstaand filmpje klikt, dan krijgt u een nog beter beeld van wat de workshop inhoudt. De prijs? Ach, daar komen we wel uit want de BTW krijgt u, zoals altijd, van mij!

Hartelijke groet,

Saskia Paulissen
spreker ǀ dagvoorzitter ǀ flirtcoach
www.saskiapaulissen.nl

 

Hartelijkheid kun je trainen!

hartelijkheid kun je trainenWeet je waar mensen de meeste energie aan verliezen? Aan de negatieve houding van de mensen om hen heen. Neem bijvoorbeeld medewerkers van service centra, die de hele dag boze of ontevreden mensen spreken. Uit onderzoek blijkt, dat zij sneller vermoeid raken en vaker last hebben van lichamelijke klachten.

De verklaring is simpel: energie is besmettelijk. Word je de hele dag bestook met negatieve energie, dan word je daar negatief door beinvloed. Zo erg zelfs, dat je er ziek van kunt worden. Gelukkig is er ook goed nieuws want de keerzijde is, dat je met positieve energie mensen positief beïnvloedt.

Klinkt als een open deur, maar de vraag is hoe vaak jij jouw vermogen om mensen een goed gevoel te geven inzet? Hoe vaak beïnvloed jij de sfeer op een positieve manier? Goed om je hiervan bewust te zijn want buiten het feit dat het de wereld mooier maakt, kan het je zakelijk ook het nodige opleveren.

Mensen met een positieve uitstraling zijn namelijk succesvoller dan mensen met een negatieve houding. Ja, sorry, misschien weer een open deur, maar zo simpel is het. We voelen ons nu eenmaal sneller aangetrokken tot mensen die ons een goed gevoel geven omdat we daar zelf ook blij van worden.

Denk nu niet, getver moet ik als über positivo de wereld in, beetje heppie de peppie doen, want daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is hartelijkheid. Gewoon vriendelijk zijn. Aardig doen. Meer is het niet en je sorteert er groot effect mee. Mocht je dat ook wat lastig vinden, geeft niks, want hartelijkheid kun je trainen met deze vijf oefeningen:

 1. Ik mag jou!
  Als je iemand voor het eerst ontmoet, zeg dan in jezelf: ik mag jou! Nee, niet tegensputteren, gewoon een paar keer ervaren hoe het werkt. Weet je wat, doe het nu maar eens. Zeg in jezelf: ik mag jou! Zie je hoe je mond haast automatisch een glimlach vormt, je ogen gaan twinkelen en je stem vriendelijk klinkt. En het deed helemaal geen pijn, toch? Vooral bij zakelijk aantrekkelijk personen waar je niet gelijk een klik bij voelt, werkt dit heel effectief. Een paar keer rustig oefenen en je charisma gaat met factor 10 omhoog.
 2. Denk aan iets leuks.
  Heb je een netwerkbijeenkomst, een presentatie of een vergadering. Denk dan voordat je de ruimte binnenstapt aan iets leuks. Een hilarisch kattenfilmpje of een goeie grap. Bij mij werkt het filmpje van de Belgische presentator die de slappe lach krijgt altijd prima. Van die beelden in je hoofd word je blij en dat is terug te zien in je mimiek. Een glimlach is besmettelijk dus zodra mensen jouw lach zien, lachen ze terug. Jij blij, zij blij, iedereen blij. Zo zorg je voor een vrolijke binnenkomer zonder dat je de horlepiep hoeft te dansen.
 3. Wacht op een positieve gedachte.
  Is je eerste gedachte altijd negatief? Denk je meteen: dat kan ik niet. Dat wordt niks. Dat gaat nooit lukken. Wat een eikel. Pas dan de spoorwegovergangmethode toe: wacht tot de rode lichten gedoofd zijn, er kan een positieve gedachte voorbij komen. En ik zeg je, die komt voorbij hoor. Echt waar. Al is het maar omdat ik je nu gezegd heb dat hij voorbij gaat komen, wat maakt dat jij onbewust op zoek gaat naar een positieve gedachte. Beetje manipulatief, maar het is voor het goede doel.
 4. Laaf je aan positieve mensen
  Stap je met het verkeerde been uit bed en dreig je met je zwarte aura de hele afdeling nog voor de koffie in mineur stemming te brengen? Focus dan op de goedgemutste mensen om je heen en laaf je aan hun positieve energie. Is misschien lastig want als je narrig bent dan zoek je het liefst gelijkgestemden, maar toch, pak de uitdaging aan en ik verzeker je, van een off-day is je dag zomaar aan!
 5. Geef mensen een roze-bril-behandeling.
  Stel jezelf de komende veertien dagen voor de uitdaging om elke dag minstens één persoon een roze-bril-behandeling te geven. Dat betekent, dat je alleen maar kijkt naar wat deze man of vrouw zo bijzonder, mooi, lief, vrolijk, aardig, innemend, integer, vriendelijk, humoristisch en ga zo maar door, maakt. Nee, nu niet misselijk worden van de hoge dosis positivisme. Gewoon doen. Het zal je hartelijkheid een flinke boost geven. O, en vergeet ’s ochtends niet de persoon in de spiegel een roze-bril-behandeling te geven want die verdient het misschien wel het meest!

Let op: het trainen van hartelijkheid kan bijwerkingen hebben zoals een blij gevoel, een optimistischere kijk op het leven en vrolijke mensen om je heen. Dus wees gewaarschuwd. Veel plezier!

 

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Haar workshops kenmerken zich door humor, enthousiasme en volop interactie.

 

Ook je hartelijkheid trainen? Schrijf je dan nu in voor workshop zakelijk flirten op 16 februari 2018.

Verhoog je gunfactor in één dag

 

 

 

 

 

Complimenten: Vrouwen Vleien. Mannen menen het.

 

Complimenten geven blijkt vaak een ingewikkelde zaak. Vooral tussen mannen en vrouwen kan het tot gedoe leiden. Waarom? Omdat beide seksen anders omgaan met complimenten.

Vrouwen vleien.

Vrouwen strooien makkelijker met complimentjes dan mannen. Ze willen daarmee de ander in het zonnetje zetten en uitdrukking geven aan de goede sfeer. Dat doen ze vooral met het solidariteitscompliment en gaat vaak over het uiterlijk. “Meid, wat zit je haar leuk!” “Gave schoenen heb je!” “Wat zie je er goed uit!” De waarheid is bij dit soort complimenten van ondergeschikt belang. De complimentengeefster hoeft niet per se voor zichzelf  het jasje, de schoenen of het haar leuk te vinden. Het gaat vooral om het prijzen wat de ander mooi vindt, waarmee de verbondenheid tussen beiden benadrukt wordt.

Mannen menen ’t echt.

Mannen zijn minder scheutig met complimenten. Ze hebben ook veel minder de neiging om iets aardigs te zeggen, puur en alleen om de ander te vleien. De man neemt een compliment zeer serieus. Hij zegt  alleen iets positiefs over iemand, als hij het echt meent. Het gaat voor hem minder om de goede sfeer, maar meer om het delen van zijn eigen waardeoordeel. De waarheid is bij een mannencompliment dus wel van belang.

Man en macht.

Omdat mannen complimenten zo serieus nemen, is het ontvangen van een compliment voor hen vaak een ingewikkeld proces. Als een man een compliment krijgt, kan hij dit ervaren als een verschuiving van de macht. Immers, met een compliment zet je jezelf in een positie waarin jij de ander mag beoordelen, met als gevolg: statusongelijkheid. Het beleefd aanvaarden van het compliment, betekent dat je de ondergeschikte positie aanvaardt en dat is voor de meeste mannen geen optie. Liever opent hij de aanval met een tegencompliment.

Jan:  “Dat heb je goed opgelost, Henk.”
Henk: “Jij hebt ook goed meegewerkt, Jan.”
En de balans is weer hersteld.

Vrouw en perfectie.

Ook voor vrouwen is het accepteren van een compliment lastig. Niet, zoals bij mannen, vanuit machtsoogpunt, maar vanuit een streven naar perfectie . Het vrouwelijk brein heeft de neiging de lat hoog te leggen: het kan altijd beter. Een compliment bevat een positief waardeoordeel van een ander over jou. Dat accepteren, is voor een vrouw vaak moeilijk omdat ze zelf van mening is, dat het nog veel beter kan. Bijvoorbeeld:

Hanneke: “Jeanette, wat een goed rapport heb jij geschreven.”
Jeanette: “Nou, ik heb er niet alles in kunnen verwerken hoor.”
Hanneke: “Ik vond het heel compleet en goed leesbaar.”
Jeanette: “Zelf vond ik dat de conclusie wat puntiger had gekund.”

Of de privévariant:

Jeanette: “Wat een mooie schoenen.”
Hannek: “O deze oude dingen? Die heb ik al heel lang.”

Man, vrouw en gedoe.

Je kunt je wel voorstellen dat het complimenteren tussen man en vrouw niet altijd even soepel loopt. Als de vrouw de man een compliment geeft om hem in het zonnetje te zetten, kan ze zomaar het tegenovergestelde bereiken omdat hij zich vanuit het mannelijk brein gekleineerd voelt.
De man daarentegen, kan met zijn serieuze en spaarzame aanpak, de vrouw het gevoel geven dat hij haar niet genoeg waardeert en zal ze vanuit haar vrouwelijk brein weinig verbinding ervaren.

Hoe los je het op?

Misschien denk je nu, laat maar zitten met die complimenten. Teveel gedoe, maar dat is zonde want complimenten zijn echt heel leuk. Belangrijk is te weten wat er in het brein van de andere sekse gebeurt zodat je de reactie van de ander beter begrijpt. De positieve intentie erachter kunt zien. Uiteindelijk willen beiden hetzelfde: positieve aandacht geven en dat moeten we vooral blijven doen want daar groeit elk mens van, man én vrouw!

Saskia is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Meer weten over man/vrouw (werk)relaties? Boek dan de lezing Seksen op de Werkvloer.

WAT IS SEKSEN OP DE WERKVLOER?

 

Bron: Als ik jou toch niet had – Dr. Agnes Verbiest

 

 

Wonderful Life?

Lig je nietsvermoedend op de bank, word je ineens diep geraakt door een song van een rapper waar je nog nooit van gehoord hebt. Je Broer. Hij rapt voor Mathilde Santing zijn eigen versie op het lied ‘Wonderful Life’.

Met zijn tekst laat hij zien, dat hij haar echt ziet. Hij leest het in haar ogen. Zij is zichtbaar geraakt en hij houdt haar zorgzaam ze in de gaten. Het ontroert me.

Niet alleen de mooie verbinding tussen deze twee mensen, maar ook het verhaal dat hij vertelt. Over onzeker zijn, het soms niet meer weten, maar wat niemand mag weten. Herkenbaar. Het beschrijft hoe ik mij soms voel,  maar waarvan ik vind dat ik het als ondernemer niet mag voelen.

Ik vind niet dat ik onzeker mag zijn of er ook komend jaar wel weer genoeg werk is. Ik mag zeker niet ventileren dat ik af en toe twijfel of ik het blijf redden, in mijn eentje brood op de plank te brengen. Zeggen dat ik de rustige periodes in mijn werk doodeng vind, doe ik ook liever niet.

Ik mag ook niet stilstaan want er moet van alles worden gedaan. Geblogd, gevlogd, online, offline.  Doen. Doen. Doen. Ook al heb ik even geen puf, dan nog trek ik mijn goede moed aan en gaan! Net op een dag dat ik mezelf in de weg zit en baal van gebrek aan energie om allerlei acties uit te zetten,  zingt die Nederlands rapper deze tekst:

We herkennen ons niet in degenen die alles voor elkaar hebben. Dus maak je gebreken openbaar, je zou eens weten hoeveel we lijken op elkaar. Je schaamte is verleden tijd, als je hem deelt met mij zul je zien dat ie meteen verdwijnt.”

Alsof er een last van mijn schouders valt. Het is inderdaad geen schande om toe te geven dat de druk van presteren soms hoog is en de verantwoordelijkheid voor mijn gezin af en toe zwaar drukt. Zeker met de niet-alledaagse manier waarop ik mijn brood verdien. Het is grillig, ad-hoc en met een zekerheid op werk van maximaal een half jaar.

Maar toch past deze manier van leven bij mij, met alle onzekerheid en twijfel die daarbij hoort. Ik zal zeker niet de enige ondernemer zijn, die met deze thema’s worstelt. We zijn alleen minder geneigd ze te delen, lijkt het. Je Broer heeft me weer doen beseffen, dat het niet alleen maar om succes en optimisme draait, maar dat ik alle facetten mag omarmen. Ze horen erbij en maken dit leven een Wonderful Life want wonderlijk, dat is het.

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Met haar lezing Seksen op de Werkvoer entertaint ze haar publiek met haar eigen kijk op man/vrouw diversiteit.

workshop zakelijk flirten

 

Ook je gunfactor verhogen met zakelijk flirten? Klik op het plaatje en Saskia legt het je uit!