GEEF JIJ JE COLLEGA’S EEN HAND?

GEEF JIJ JE COLLEGA’S EEN HAND?

Geef jij je collega’s een hand, als je ‘s ochtends op je werk komt?
Deze vraag roept meestal vreemde blikken op. “Elke ochtend elkaar de hand schudden? Nou, nee, dat doen wij niet hoor. Beetje overdreven.”

Wat vind je van de leerkracht, die elke ochtend de leerlingen bij binnenkomst de hand schudt? Dat beeld weten de meesten wel te waarderen. Even dat momentje van echte aandacht voor je kind, dat is mooi.

Boeiend. Als een kind echt welkom wordt geheten, is dat mooi, maar voor onszelf is dat niet nodig.
“Ja, maar ik moet ’s ochtends altijd even wakker worden hoor.”
“Voor mij hoeft dat contact met collega’s niet, ik kom om te werken.”
“Ik zeg altijd vriendelijk goedemorgen, moet daar dan ook nog een hand bij?”
“Ja, doei, ik heb smetvrees.”

Er zijn genoeg redenen te vinden waarom we elkaar niet de hand zouden schudden aan het begin van de werkdag, maar in landen als Frankrijk is het heel normaal. Daar kussen ze elkaar zelfs op de wang. Dat is helemaal griezelen voor de gemiddelde Nederlander. Een handdruk vinden wel al overdreven. Toch hebben we geen idee wat het effect is als we het wel doen.

Dus mijn vraag is, wat zou er gebeuren als je bij binnenkomst elkaar wel de hand schudt? Dat je naar je collega loopt, die voor je opstaat, dat je even oogcontact maakt, handjes schudt en goedemorgen zegt. Echt, wat zou er gebeuren?

Of je het nu wilt of niet, je hebt op de werkvloer nu eenmaal met collega’s te maken. Elke dag weer. Je succes, je welzijn, ja zelfs je geluk, hangt voor een groot deel af van de sfeer waarin jullie samenwerken. Jij hebt elke dag het vermogen om daar invloed op uit te oefenen. Ik ben ervan overtuigt dat een handdruk aan het begin van de werkdag een positief effect heeft op de verbinding en dus op de werksfeer.

Zullen we anders eens een weekje proef draaien? Dat jullie puur voor de ervaring, een week lang, elke ochtend elkaar vriendelijk de hand schudden. Pas dan kun je zeggen, dat het niks is en stiefel je ’s ochtends gewoon weer rechtstreeks naar je bureau. Maar pas op, je kunt ook aangenaam verrast worden door dat korte momentje van aandacht. Geen paniek, dan maak je het gewoon een vast onderdeel van jullie dag. Hoe dan ook, dit experiment levert je altijd wat op dus niks aan het handje toch?

Veel plezier en ik hoor graag jullie ervaringen!

 

Wil je meer weten over het aangaan van goede en succesvolle zakelijke relaties?
Boek dan eens een workshop zakelijk flirten voor je team. Leuk, leerzaam en verbindend!

 

Wat is zakelijk flirten?

Valentijns Vier De Liefde Theaterdiner

Een liefdesrelatie is het mooiste wat er is tussen twee mensen. Dat heerlijke gevoel van verbondenheid. Prachtig! Maar, eerlijk is eerlijk, het is niet altijd even makkelijk. Vooral als je al wat jaartjes met elkaar onderweg bent. Door de waan van de dag, kan liefhebben zomaar veranderen in voor lief nemen. Dat is zonde.

Vier daarom jullie liefde met het speciale Valentijns-Vier-De-Liefde-theaterdiner! Aan een romantisch tafeltje voor twee, genieten jullie van elkaar en van een heerlijk 3-gangendiner. Ondertussen neem ik jullie mee in een vermakelijke voorstelling over de wondere en soms verwarrende wereld van de man/vrouw relatie.

Zondag 18 februari in het Stadscafé Apeldoorn
Ontvangst om 16 uur met een glas Prosecco
Prijs is 40 euro per persoon dit is inclusief welkomstdrankje, 3-gangendiner en de voorstelling.

Saskia Paulissen is spreker | dagvoorzitter | flirtcoach en acteur. Haar favoriete onderwerp is relaties, zowel privé als zakelijk. 

Flirten met de Formatie

Beste heer Rutte,

Wat fijn dat er na maanden van praten dan eindelijk een onderhandelingsakkoord ligt. Nu maar hopen dat alle partijen zich er ook in kunnen vinden en dan kunt u lekker los met Rutte III. Een uitdaging zal het zeker worden want u heeft wel een mooi stelletje bij elkaar gezet hoor. Vooral de combi ChristenUnie D’66 vind ik een boeiende. Ben benieuwd wat voor moois daar uit voortkomt.

Maar goed, stel dat u over een paar weken dat nieuwe kabinet heeft staan, dan is het belangrijk dat het zo snel mogelijk een eenheid wordt. Dat ze eens goed de verbinding met elkaar aangaan. Niet van politicus tot politicus, maar van mens tot mens. Even verder kijken dan de politieke kleur. Echt voelen: mensen, wij zijn het team dat het gaat doen de komende vier jaar.

Daarom stel ik voor dat u deze regeerperiode start met een flirtworkshop. Nee, schrik niet, dat gaat niet over voetjevrijen of suggestief knipogen. Als je flirt dan gaat het om de klik. Als er een klik is, ontstaat er vertrouwen en vanuit vertrouwen worden zaken je gegund. En ik hoef u niet te vertellen hoe belangrijk de gunfactor is, juist in de politiek.

Na een ochtendje zakelijk flirten, beloof ik u dat uw kabinetscollega’s met plezier elkaar beter hebben leren kennen, dat er verbinding is en dat het knettert van de positieve energie. Als ze dat dan weer verspreiden over het land, moet u eens zien hoe Nederland daar van groeit!

Veel teams gingen u al voor en hebben het positieve effect van zakelijk flirten al mogen ervaren, ook binnen de overheid. Als u op onderstaand filmpje klikt, dan krijgt u een nog beter beeld van wat de workshop inhoudt. De prijs? Ach, daar komen we wel uit want de BTW krijgt u, zoals altijd, van mij!

Hartelijke groet,

Saskia Paulissen
spreker ǀ dagvoorzitter ǀ flirtcoach
www.saskiapaulissen.nl

 

Hartelijkheid kun je trainen!

hartelijkheid kun je trainenWeet je waar mensen de meeste energie aan verliezen? Aan de negatieve houding van de mensen om hen heen. Neem bijvoorbeeld medewerkers van service centra, die de hele dag boze of ontevreden mensen spreken. Uit onderzoek blijkt, dat zij sneller vermoeid raken en vaker last hebben van lichamelijke klachten.

De verklaring is simpel: energie is besmettelijk. Word je de hele dag bestook met negatieve energie, dan word je daar negatief door beinvloed. Zo erg zelfs, dat je er ziek van kunt worden. Gelukkig is er ook goed nieuws want de keerzijde is, dat je met positieve energie mensen positief beïnvloedt.

Klinkt als een open deur, maar de vraag is hoe vaak jij jouw vermogen om mensen een goed gevoel te geven inzet? Hoe vaak beïnvloed jij de sfeer op een positieve manier? Goed om je hiervan bewust te zijn want buiten het feit dat het de wereld mooier maakt, kan het je zakelijk ook het nodige opleveren.

Mensen met een positieve uitstraling zijn namelijk succesvoller dan mensen met een negatieve houding. Ja, sorry, misschien weer een open deur, maar zo simpel is het. We voelen ons nu eenmaal sneller aangetrokken tot mensen die ons een goed gevoel geven omdat we daar zelf ook blij van worden.

Denk nu niet, getver moet ik als über positivo de wereld in, beetje heppie de peppie doen, want daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is hartelijkheid. Gewoon vriendelijk zijn. Aardig doen. Meer is het niet en je sorteert er groot effect mee. Mocht je dat ook wat lastig vinden, geeft niks, want hartelijkheid kun je trainen met deze vijf oefeningen:

 1. Ik mag jou!
  Als je iemand voor het eerst ontmoet, zeg dan in jezelf: ik mag jou! Nee, niet tegensputteren, gewoon een paar keer ervaren hoe het werkt. Weet je wat, doe het nu maar eens. Zeg in jezelf: ik mag jou! Zie je hoe je mond haast automatisch een glimlach vormt, je ogen gaan twinkelen en je stem vriendelijk klinkt. En het deed helemaal geen pijn, toch? Vooral bij zakelijk aantrekkelijk personen waar je niet gelijk een klik bij voelt, werkt dit heel effectief. Een paar keer rustig oefenen en je charisma gaat met factor 10 omhoog.
 2. Denk aan iets leuks.
  Heb je een netwerkbijeenkomst, een presentatie of een vergadering. Denk dan voordat je de ruimte binnenstapt aan iets leuks. Een hilarisch kattenfilmpje of een goeie grap. Bij mij werkt het filmpje van de Belgische presentator die de slappe lach krijgt altijd prima. Van die beelden in je hoofd word je blij en dat is terug te zien in je mimiek. Een glimlach is besmettelijk dus zodra mensen jouw lach zien, lachen ze terug. Jij blij, zij blij, iedereen blij. Zo zorg je voor een vrolijke binnenkomer zonder dat je de horlepiep hoeft te dansen.
 3. Wacht op een positieve gedachte.
  Is je eerste gedachte altijd negatief? Denk je meteen: dat kan ik niet. Dat wordt niks. Dat gaat nooit lukken. Wat een eikel. Pas dan de spoorwegovergangmethode toe: wacht tot de rode lichten gedoofd zijn, er kan een positieve gedachte voorbij komen. En ik zeg je, die komt voorbij hoor. Echt waar. Al is het maar omdat ik je nu gezegd heb dat hij voorbij gaat komen, wat maakt dat jij onbewust op zoek gaat naar een positieve gedachte. Beetje manipulatief, maar het is voor het goede doel.
 4. Laaf je aan positieve mensen
  Stap je met het verkeerde been uit bed en dreig je met je zwarte aura de hele afdeling nog voor de koffie in mineur stemming te brengen? Focus dan op de goedgemutste mensen om je heen en laaf je aan hun positieve energie. Is misschien lastig want als je narrig bent dan zoek je het liefst gelijkgestemden, maar toch, pak de uitdaging aan en ik verzeker je, van een off-day is je dag zomaar aan!
 5. Geef mensen een roze-bril-behandeling.
  Stel jezelf de komende veertien dagen voor de uitdaging om elke dag minstens één persoon een roze-bril-behandeling te geven. Dat betekent, dat je alleen maar kijkt naar wat deze man of vrouw zo bijzonder, mooi, lief, vrolijk, aardig, innemend, integer, vriendelijk, humoristisch en ga zo maar door, maakt. Nee, nu niet misselijk worden van de hoge dosis positivisme. Gewoon doen. Het zal je hartelijkheid een flinke boost geven. O, en vergeet ’s ochtends niet de persoon in de spiegel een roze-bril-behandeling te geven want die verdient het misschien wel het meest!

Let op: het trainen van hartelijkheid kan bijwerkingen hebben zoals een blij gevoel, een optimistischere kijk op het leven en vrolijke mensen om je heen. Dus wees gewaarschuwd. Veel plezier!

 

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Met haar lezing Seksen op de Werkvoer entertaint ze haar publiek met haar eigen kijk op man/vrouw diversiteit.

workshop zakelijk flirten

 

Ook je gunfactor verhogen met zakelijk flirten? Klik op het plaatje en Saskia legt het je uit!

 

 

 

 

 

Complimenten: Vrouwen Vleien. Mannen menen het.

 

Complimenten geven blijkt vaak een ingewikkelde zaak. Vooral tussen mannen en vrouwen kan het tot gedoe leiden. Waarom? Omdat beide seksen anders omgaan met complimenten.

Vrouwen vleien.

Vrouwen strooien makkelijker met complimentjes dan mannen. Ze willen daarmee de ander in het zonnetje zetten en uitdrukking geven aan de goede sfeer. Dat doen ze vooral met het solidariteitscompliment en gaat vaak over het uiterlijk. “Meid, wat zit je haar leuk!” “Gave schoenen heb je!” “Wat zie je er goed uit!” De waarheid is bij dit soort complimenten van ondergeschikt belang. De complimentengeefster hoeft niet per se voor zichzelf  het jasje, de schoenen of het haar leuk te vinden. Het gaat vooral om het prijzen wat de ander mooi vindt, waarmee de verbondenheid tussen beiden benadrukt wordt.

Mannen menen ’t echt.

Mannen zijn minder scheutig met complimenten. Ze hebben ook veel minder de neiging om iets aardigs te zeggen, puur en alleen om de ander te vleien. De man neemt een compliment zeer serieus. Hij zegt  alleen iets positiefs over iemand, als hij het echt meent. Het gaat voor hem minder om de goede sfeer, maar meer om het delen van zijn eigen waardeoordeel. De waarheid is bij een mannencompliment dus wel van belang.

Man en macht.

Omdat mannen complimenten zo serieus nemen, is het ontvangen van een compliment voor hen vaak een ingewikkeld proces. Als een man een compliment krijgt, kan hij dit ervaren als een verschuiving van de macht. Immers, met een compliment zet je jezelf in een positie waarin jij de ander mag beoordelen, met als gevolg: statusongelijkheid. Het beleefd aanvaarden van het compliment, betekent dat je de ondergeschikte positie aanvaardt en dat is voor de meeste mannen geen optie. Liever opent hij de aanval met een tegencompliment.

Jan:  “Dat heb je goed opgelost, Henk.”
Henk: “Jij hebt ook goed meegewerkt, Jan.”
En de balans is weer hersteld.

Vrouw en perfectie.

Ook voor vrouwen is het accepteren van een compliment lastig. Niet, zoals bij mannen, vanuit machtsoogpunt, maar vanuit een streven naar perfectie . Het vrouwelijk brein heeft de neiging de lat hoog te leggen: het kan altijd beter. Een compliment bevat een positief waardeoordeel van een ander over jou. Dat accepteren, is voor een vrouw vaak moeilijk omdat ze zelf van mening is, dat het nog veel beter kan. Bijvoorbeeld:

Hanneke: “Jeanette, wat een goed rapport heb jij geschreven.”
Jeanette: “Nou, ik heb er niet alles in kunnen verwerken hoor.”
Hanneke: “Ik vond het heel compleet en goed leesbaar.”
Jeanette: “Zelf vond ik dat de conclusie wat puntiger had gekund.”

Of de privévariant:

Jeanette: “Wat een mooie schoenen.”
Hannek: “O deze oude dingen? Die heb ik al heel lang.”

Man, vrouw en gedoe.

Je kunt je wel voorstellen dat het complimenteren tussen man en vrouw niet altijd even soepel loopt. Als de vrouw de man een compliment geeft om hem in het zonnetje te zetten, kan ze zomaar het tegenovergestelde bereiken omdat hij zich vanuit het mannelijk brein gekleineerd voelt.
De man daarentegen, kan met zijn serieuze en spaarzame aanpak, de vrouw het gevoel geven dat hij haar niet genoeg waardeert en zal ze vanuit haar vrouwelijk brein weinig verbinding ervaren.

Hoe los je het op?

Misschien denk je nu, laat maar zitten met die complimenten. Teveel gedoe, maar dat is zonde want complimenten zijn echt heel leuk. Belangrijk is te weten wat er in het brein van de andere sekse gebeurt zodat je de reactie van de ander beter begrijpt. De positieve intentie erachter kunt zien. Uiteindelijk willen beiden hetzelfde: positieve aandacht geven en dat moeten we vooral blijven doen want daar groeit elk mens van, man én vrouw!

Saskia is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Meer weten over man/vrouw (werk)relaties? Boek dan de lezing Seksen op de Werkvloer.

WAT IS SEKSEN OP DE WERKVLOER?

Bron: Als ik jou toch niet had – Dr. Agnes Verbiest

 

 

Wonderful Life?

Lig je nietsvermoedend op de bank, word je ineens diep geraakt door een song van een rapper waar je nog nooit van gehoord hebt. Je Broer. Hij rapt voor Mathilde Santing zijn eigen versie op het lied ‘Wonderful Life’.

Met zijn tekst laat hij zien, dat hij haar echt ziet. Hij leest het in haar ogen. Zij is zichtbaar geraakt en hij houdt haar zorgzaam ze in de gaten. Het ontroert me.

Niet alleen de mooie verbinding tussen deze twee mensen, maar ook het verhaal dat hij vertelt. Over onzeker zijn, het soms niet meer weten, maar wat niemand mag weten. Herkenbaar. Het beschrijft hoe ik mij soms voel,  maar waarvan ik vind dat ik het als ondernemer niet mag voelen.

Ik vind niet dat ik onzeker mag zijn of er ook komend jaar wel weer genoeg werk is. Ik mag zeker niet ventileren dat ik af en toe twijfel of ik het blijf redden, in mijn eentje brood op de plank te brengen. Zeggen dat ik de rustige periodes in mijn werk doodeng vind, doe ik ook liever niet.

Ik mag ook niet stilstaan want er moet van alles worden gedaan. Geblogd, gevlogd, online, offline.  Doen. Doen. Doen. Ook al heb ik even geen puf, dan nog trek ik mijn goede moed aan en gaan! Net op een dag dat ik mezelf in de weg zit en baal van gebrek aan energie om allerlei acties uit te zetten,  zingt die Nederlands rapper deze tekst:

We herkennen ons niet in degenen die alles voor elkaar hebben. Dus maak je gebreken openbaar, je zou eens weten hoeveel we lijken op elkaar. Je schaamte is verleden tijd, als je hem deelt met mij zul je zien dat ie meteen verdwijnt.”

Alsof er een last van mijn schouders valt. Het is inderdaad geen schande om toe te geven dat de druk van presteren soms hoog is en de verantwoordelijkheid voor mijn gezin af en toe zwaar drukt. Zeker met de niet-alledaagse manier waarop ik mijn brood verdien. Het is grillig, ad-hoc en met een zekerheid op werk van maximaal een half jaar.

Maar toch past deze manier van leven bij mij, met alle onzekerheid en twijfel die daarbij hoort. Ik zal zeker niet de enige ondernemer zijn, die met deze thema’s worstelt. We zijn alleen minder geneigd ze te delen, lijkt het. Je Broer heeft me weer doen beseffen, dat het niet alleen maar om succes en optimisme draait, maar dat ik alle facetten mag omarmen. Ze horen erbij en maken dit leven een Wonderful Life want wonderlijk, dat is het.

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Met haar lezing Seksen op de Werkvoer entertaint ze haar publiek met haar eigen kijk op man/vrouw diversiteit.

workshop zakelijk flirten

 

Ook je gunfactor verhogen met zakelijk flirten? Klik op het plaatje en Saskia legt het je uit!

 

 

 

 

Seksen op de Kerstborrel

Een heuglijke Kerst(borrel)boodschap van Frau Dr. Prof. Helga Schraubhuber!

Verhoog je gunfactor in één dag!

 

Wil je meer plezier in het leggen van zakelijke contacten? Wil je ontspannen netwerken? Wil je meer rendement door jouw gunfactor te verhogen? Meld je dan nu aan voor de workshop Zakelijk Flirten op 24 juni 2016.

In het filmpje leg ik kort uit wat zakelijk flirten is en lees daarna wat het jou op kan leveren.

Voor wie is de workshop bedoeld?

 • Als je als starter jezelf onderscheidend wilt presenteren
 • Als je het lastig vindt zakelijke relaties aan te gaan
 • Als je netwerken niet leuk vindt, maar wel beseft dat het belangrijk is
 • Als je jezelf nog beter wilt presenteren tijdens sollicitatiegesprekken
 • Als je als management ondersteuner je spin-in-het-web functie nog beter wilt inzetten
 • Als je aan je uitstraling en 1e indruk wilt werken
 • Als je jezelf nog beter wilt verbinden aan collega’s of samenwerkingspartners

Als je wilt bereiken dat je…

 • uitstraalt waar je voor staat als professional
 • met meer charisma zakelijke contacten legt en onderhoudt
 • met meer plezier netwerkt
 • met meer vertrouwen sollicitatiegesprekken voert
 • zakelijk nog meer voor elkaar krijgt
 • je meer openstelt voor mensen om je heen

De drie fases van zakelijk flirten

Tijdens de workshop neem ik je mee in de drie flirtfases:

 1. Flirtful zijn!
  Flirten begint bij jezelf. De manier waarop jij contact maakt, is bepalend voor het verloop van dat contact. Je mindset is in deze fase van groot belang: open, nieuwsgierig en onbevangen. We onderzoeken de manier waarop je contact maakt. Wat zijn je flirtkwaliteiten en hoe zorg je voor positieve flirtenergie.
 2. Aandacht richten
  Elk mens groeit van positieve aandacht. Het zorgt ervoor dat iemand zich gezien en gehoord voelt. Belangrijk in deze fase is dat je je bewust wordt door welke  bril je naar iemand kijkt en of je in staat bent je mogelijk negatieve oordeel om te buigen naar neutraal of positief. Tijdens de workshop oefenen we met richten van energie: vanuit jezelf naar de ander zodat je echt in contact komt.
 3. Contact maken
  Een goede flirter is in staat met verschillende mensen contact te maken. De belangrijkste vraag die hij of zij stelt is: wat kan ik doen om bij jou aan te sluiten? Non-verbale communicatie speelt hierin een cruciale rol. Het is verbazingwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet bewust zijn van de kracht van lichaamstaal. Tijdens de workshop leer je door kleine veranderingen in je houding of je stem, nog beter de verbinding aan te gaan.

Investering

De workshop duurt een dag en de investering bedraagt 150 euro, dat is inclusief

 • locatie
 • koffie en thee, frisdrank
 • een heerlijke lunch
 • lesmateriaal
DATUM  :   vrijdag 24 juni 2016
DUUR     :   09.30 – 16.30 uur
WAAR     :   Heerlijk Lokaal, Molenstraat Centrum 1, Apeldoorn
Wil jij ook in één dag je gunfactor verhogen? Meld je dan nu aan!
De workshop Zakelijk Flirten is ook in-company te boeken. Ideaal voor teamdagen, congressen en evenement.