Een compliment is geen #metoo

Laatst hoorde ik dat door #metoo mensen geen spontane complimenten meer durven geven op de werkvloer, uit angst dat hun gedrag als ongepast wordt beoordeeld. Dan denk ik: dat kan toch niet de bedoeling zijn mensen?

Geloof mij, ik begrijp heel goed wat #metoo inhoudt want helaas heb ik zo ook mijn ervaringen gehad met seksuele intimidatie op de werkplek. Ik wil dus niks bagatelliseren. Wat ik wel wil is de boel in perspectief houden.

Want wat gebeurt er als we ons nooit meer spontaan positief uit durven laten tegenover collega’s of andere zakenrelaties.  Het is toch te treurig voor woorden als je vindt dat iemand leuk gekleed is, dat je tien keer na moet denken of je wel kunt zeggen: wat zie je er leuk uit vandaag.

Ik kan je vertellen, de sfeer wordt er echt niet beter van. Mensen groeien nog steeds van positieve aandacht. Juist op de werkplek is het belangrijk dat je je gezien voelt. Een compliment is nog steeds de mooiste vorm van positieve aandacht.

Vrouwen krijgen op de werkvloer overigens vaker complimenten over hun uiterlijk dan over hun prestaties. Nu groeien mensen het meest van complimenten die gaan over hun gedrag of talent dus als je daar een compliment over geeft zit je altijd goed.

En voor de rest, lieve mensen, blijf vooral oprecht spontaan. Juist op de werkvloer want je kunt niet vaak genoeg bekrachtigd worden in wie je bent en wat je doet! En niet alleen op complimentendag.

 

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Haar optredens kenmerken zich door humor, enthousiasme en volop interactie met de zaal.

Wat is zakelijk flirten?