Een compliment is geen #metoo

The Voice of Holland. Wie heeft het er niet over gehad de laatste weken. Ineens draaide het programma om een heel ander stemgeluid dan een mooie zangstem namelijk van je uitspreken tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. #metoo was helaas weer trending.

Nu zouden in elke organisatie alle stoelen moeten draaien voor mensen die grensoverschrijdend gedrag aan de kaak stellen, maar naar mijn mening wordt er soms iets te hard doorgeslagen. Sinds #metoo hoor ik te vaak dat vooral mannen geen complimenten meer durven geven aan vrouwelijke collega’s, uit angst dat hun gedrag als ongepast wordt beoordeeld. Sommige organisaties gaan zelfs zover dat alle gedrag in zware protocollen wordt gegoten.

Een voorbeeld: als je een vrouw twee keer complimenteert op basis van haar senioriteit (lees ervaring) dan kan dat als leeftijdsdiscriminatie kunnen worden opgevat en ben je dus fout bezig. Als ik dat hoor dan denk ik: dat kan toch niet de bedoeling zijn, mensen?

Geloof mij, ik begrijp heel goed wat #metoo inhoudt want helaas heb ik zo ook mijn ervaringen gehad met seksuele intimidatie op de werkplek dus ik wil niks bagatelliseren. Wat ik wel wil is de boel in perspectief houden. Met dat doorslaan betitel je naar mijn mening elke man als potentiële dader en dat riekt ook naar grensoverschrijdend gedrag.

En wat gebeurt er als we ons nooit meer positief uit durven laten tegenover collega’s.  Het is toch te treurig voor woorden dat als je oprecht vriendelijk bent, je tien keer moet nadenken of je dat ook zo mag uiten? Ik kan je vertellen, de sfeer wordt er echt niet beter op. Mensen groeien nog steeds van positieve aandacht. Juist op de werkplek is het belangrijk dat je je gezien voelt en dan is een compliment nog steeds de mooiste vorm.

Ik heb nog wel een kleine tip. Vrouwen krijgen op de werkvloer vaker complimenten over hun uiterlijk dan over hun prestaties. Nu groeien mensen het meest als ze geprezen worden om hun gedrag dus wil je echt effect sorteren met je compliment, prijs dan niet de outfit maar wat iemand doet. En voor de rest, lieve mensen, blijf vooral oprecht spontaan want een werkvloer waar een vriendelijke toon niet mag klinken, daar krijg niemand de handen voor op elkaar.

 

Saskia Paulissen is flirtcoach, relatiecoach en dagvoorzitter. Haar optredens kenmerken zich door humor, enthousiasme en volop interactie met de zaal.

Wat is zakelijk flirten?