Geef jij je collega’s een hand?

Geef jij je collega’s een hand als je ‘s ochtends op je werk komt?
Deze vraag roept meestal vreemde blikken op. “Elke ochtend elkaar de hand schudden? Nou, nee, dat doen wij niet hoor. Beetje overdreven.”

Maar, wat vind je dan van de leerkracht die elke ochtend leerlingen bij binnenkomst de hand schudt? Dat beeld weten de meesten wel te waarderen. Even dat momentje van echte aandacht voor een kind, da’s mooi.

Hoezo overdreven?

Interessant: dat een kind echt welkom wordt geheten, is blijkbaar mooi. Maar voor onszelf vinden velen dat niet nodig.
“Ja, maar ik moet ’s ochtends altijd even wakker worden, hoor.”
“Voor mij hoeft dat contact met collega’s niet, ik kom om te werken.”
“Ik zeg altijd vriendelijk goedemorgen, moet daar dan ook nog een hand bij?”
“Ja doei, ik heb smetvrees!”

Er zijn vast genoeg redenen waarom we elkaar aan het begin van de werkdag niet de hand zouden schudden. Maar in landen als Duitsland is het heel normaal en in Frankrijk kussen ze elkaar zelfs op de wang! Dat is voor de gemiddelde Nederlander helemaal griezelen . Een handdruk vinden we al overdreven. Toch hebben we geen idee wat het effect is als we het wel doen.

Dus mijn vraag is: wat zou er gebeuren als je bij binnenkomst elkaar wel de hand schudt? Dat je naar je collega loopt, dat die voor je opstaat, dat je even oogcontact maakt, elkaar de hand reikt en goedemorgen zegt… Echt, wat zou er gebeuren?

Geluk in eigen hand?

Of je het wilt of niet, op de werkvloer heb je nu eenmaal met collega’s te maken. Elke dag weer. Je succes, je welzijn, ja zelfs je geluk hangt voor een groot deel af van de sfeer waarin jullie samenwerken. Jij hebt elke dag het vermogen om daar invloed op uit te oefenen. Ik ben ervan overtuigd dat een handdruk in de ochtend een positief effect heeft op de verbinding en dus op de werksfeer.

‘n Weekje proefdraaien?

Zullen we anders eens een weekje proefdraaien? Dat je puur voor de ervaring elke ochtend elkaar vriendelijk de hand schudt, een week lang. Pas dan kun je zeggen dat het niks is en stiefel je ’s ochtends gewoon weer rechtstreeks naar je bureau. Maar pas op: je kunt ook aangenaam verrast worden door dat korte momentje van aandacht. Geen paniek! Dan wordt het gewoon een vast onderdeel van jullie dag. Hoe dan ook, dit experiment levert je altijd wat op dus niks aan het handje, toch?

Veel plezier en ik hoor graag jullie ervaringen!

 

Wil je meer weten over het aangaan van goede en succesvolle zakelijke relaties?
Flirtcoach Saskia Paulissen leert het je in de workshop zakelijk flirten!

Wat is zakelijk flirten?