Hartelijkheid kun je trainen!

Weet je waar mensen de meeste energie aan verliezen? Aan de negatieve houding van de mensen om hen heen. Neem bijvoorbeeld medewerkers van service centra, die de hele dag boze of ontevreden mensen spreken. Uit onderzoek blijkt, dat zij sneller vermoeid raken en vaker last hebben van lichamelijke klachten.

Energie is besmettelijk

De verklaring is simpel: energie is besmettelijk. Word je de hele dag bestook met negatieve energie, dan word je daar negatief door beinvloed. Zo erg zelfs, dat je er ziek van kunt worden. Gelukkig is er ook goed nieuws want de keerzijde is, dat je met positieve energie mensen positief beïnvloedt.

Klinkt als een open deur, maar de vraag is hoe vaak jij jouw vermogen om mensen een goed gevoel te geven inzet? Hoe vaak beïnvloed jij de sfeer op een positieve manier? Goed om je hiervan bewust te zijn want buiten het feit dat het de wereld mooier maakt, kan het je zakelijk ook het nodige opleveren.

Mensen met een positieve uitstraling zijn namelijk succesvoller dan mensen met een negatieve houding. Ja, sorry, misschien weer een open deur, maar zo simpel is het. We voelen ons nu eenmaal sneller aangetrokken tot mensen die ons een goed gevoel geven omdat we daar zelf ook blij van worden.

Vijf oefeningen om je hartelijkheid te trainen

Denk nu niet, getver moet ik als über positivo de wereld in, beetje heppie de peppie doen, want daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is hartelijkheid. Gewoon vriendelijk zijn. Aardig doen. Meer is het niet en je sorteert er groot effect mee. Mocht je dat ook wat lastig vinden, geeft niks, want hartelijkheid kun je trainen met deze vijf oefeningen:

 1. Ik mag jou!
  Als je iemand voor het eerst ontmoet, zeg dan in jezelf: ik mag jou! Nee, niet tegensputteren, gewoon een paar keer ervaren hoe het werkt. Weet je wat, doe het nu maar eens. Zeg in jezelf: ik mag jou! Zie je hoe je mond haast automatisch een glimlach vormt, je ogen gaan twinkelen en je stem vriendelijk klinkt. En het deed helemaal geen pijn, toch? Vooral bij zakelijk aantrekkelijk personen waar je niet gelijk een klik bij voelt, werkt dit heel effectief. Een paar keer rustig oefenen en je charisma gaat met factor 10 omhoog.
 2. Denk aan iets leuks.
  Heb je een netwerkbijeenkomst, een presentatie of een vergadering. Denk dan voordat je de ruimte binnenstapt aan iets leuks. Een hilarisch kattenfilmpje of een goeie grap. Bij mij werkt het filmpje van de Belgische presentator die de slappe lach krijgt altijd prima. Van die beelden in je hoofd word je blij en dat is terug te zien in je mimiek. Een glimlach is besmettelijk dus zodra mensen jouw lach zien, lachen ze terug. Jij blij, zij blij, iedereen blij. Zo zorg je voor een vrolijke binnenkomer zonder dat je de horlepiep hoeft te dansen.
 3. Pas de spoorwegovergangmethode toe.
  Is je eerste gedachte altijd negatief? Denk je meteen: dat kan ik niet. Dat wordt niks. Dat gaat nooit lukken. Wat een eikel. Pas dan de spoorwegovergangmethode toe: wacht tot de rode lichten gedoofd zijn, er kan een positieve gedachte voorbij komen. En ik zeg je, die komt voorbij hoor. Echt waar. Al is het maar omdat ik je nu gezegd heb dat hij voorbij gaat komen, wat maakt dat jij onbewust op zoek gaat naar een positieve gedachte. Beetje manipulatief, maar het is voor het goede doel.
 4. Laaf je aan positieve mensen.Stap je met het verkeerde been uit bed en dreig je met je zwarte aura de hele afdeling nog voor de koffie in mineur stemming te brengen? Focus dan op de goedgemutste mensen om je heen en laaf je aan hun positieve energie. Is misschien lastig want als je narrig bent dan zoek je het liefst gelijkgestemden, maar toch, pak de uitdaging aan en ik verzeker je, van een off-day is je dag zomaar aan!
 5. Geef mensen een roze-bril-behandeling.
  Stel jezelf de komende veertien dagen voor de uitdaging om elke dag minstens één persoon een roze-bril-behandeling te geven. Dat betekent, dat je alleen maar kijkt naar wat deze man of vrouw zo bijzonder, mooi, lief, vrolijk, aardig, innemend, integer, vriendelijk, humoristisch en ga zo maar door, maakt. Nee, nu niet misselijk worden van de hoge dosis positivisme. Gewoon doen. Het zal je hartelijkheid een flinke boost geven. O, en vergeet ’s ochtends niet de persoon in de spiegel een roze-bril-behandeling te geven want die verdient het misschien wel het meest!

Let op: het trainen van hartelijkheid kan bijwerkingen hebben zoals een blij gevoel, een optimistischere kijk op het leven en vrolijke mensen om je heen. Dus wees gewaarschuwd. Veel plezier!

 

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Haar workshops kenmerken zich door humor, enthousiasme en volop interactie.