Hoe vrouwelijk is uw mannelijk MT?

Onlangs begeleidde ik een sessie met een managementteam dat alleen uit mannen bestond. De centrale vraag was: hebben wij wel vrouwen in ons management nodig?

Een prikkelende stelling. Prima uitgangspunt voor een workshop ‘Seksen op de Werkvloer’, waarin we masculine en feminine gedragspatronen onder de loep namen: Hoe gedragen we ons in vergaderingen? Hoe gaan we om met het nemen van beslissingen? Wat zorgt dat we ons gewaardeerd voelen?

De uitkomst van de workshop was: ons team heeft absoluut feminine eigenschappen nodig. Nog boeiender was, dat een deel van die vrouwelijkheid al aanwezig was in het huidige mannelijke team. Alleen kreeg dat te weinig ruimte.

Rechtlijnig beslissen vs meerdere opties

Bijvoorbeeld tijdens het nemen van beslissingen. Dat gebeurde vooral op masculine wijze: via een smal lineair pad onmiddellijk zoeken naar de oplossing om vervolgens over te gaan tot snelle actie. Prima manier van beslissingen nemen, maar sommige situaties vragen een bredere aanpak.

Zoals de feminine manier van beslissingen nemen. Deze is te vergelijken met een webachtig patroon waarbij in een bredere context allerlei opties worden bekeken. Met als resultaat meerdere oplossingen om een keuze uit te maken. Ook een prima manier van beslissingen nemen, vooral als het gaat om de langere termijn.

Storend gezeur

Een aantal MT leden herkende zich in de feminine aanpak. Zij kregen in het beslissingsproces echter weinig tot geen ruimte. Hun inbreng werd al gauw afgedaan als vertragend, niet relevant en storend in de drang naar snelle actie. Terwijl wel duidelijk werd dat in voorkomende gevallen de masculiene manier van besluiten nemen niet de meest effectieve was.

Ruimte voor vrouwelijkheid

Na de workshop ging het werven van vrouwelijke teamleden onverminderd door. Ondertussen kregen de aanwezige feminine kwaliteiten bij de mannen meer ruimte. Zo legden ze een perfecte basis voor de vrouwen die in de toekomst hun intrede doen. Een prima resultaat van Seksen op de Werkvloer: slim omgaan met m/v diversiteit voor nog meer zakelijk succes!

Nieuwsgierig naar Seksen op de Werkvloer?

Klik op onderstaande button voor meer informatie, filmpjes en foto’s!

Seksen op de Werkvloer