Nieuwsgierig zijn, maakt gelukkig

Nieuwsgierigheid is een van de mooiste eigenschappen van de mens. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat nieuwsgierigheid je brein op een positieve manier prikkelt. Onderzoekers ontdekten dat als je nieuwsgierig bent, je op dat moment volledig bewust en ontvankelijk bent voor alles wat kan gebeuren. Met andere woorden: je brein staat helemaal open voor nieuwe informatie.

Nieuwsgierigheid motiveert je ook om je ergens helemaal in te verdiepen of om op een andere manier over een persoon of onderwerp te denken. Als beloning zorgt dit hele proces voor een shot dopamine, een van de gelukshormonen in het brein. Hoe mooi is dat?

Nieuwsgierige blik, zakelijke klik

Het is niet voor niets dat nieuwsgierigheid een van de pijlers is van ons natuurlijke flirtgedrag. Als peuter kunnen we flirten als de beste en weten we iedereen binnen no-time voor ons te winnen. Logisch, want als peuter zijn we tomeloos nieuwsgierig. Bij zakelijk flirten speelt nieuwsgierigheid net zo’n belangrijke rol want een nieuwsgierige blik  zorgt voor een wederzijdse klik. Je brein zal namelijk helemaal blij worden dat er iets nieuws te ontdekken valt en zorgt dat jij je wilt verdiepen in de ander. Als beloning krijg je een heerlijk shotje dopamine.

De ander voelt zich door al die positieve aandacht helemaal gezien met als gevolg dat in dat brein een shotje oxytocine vrijkomt. Ook een gelukshormoon. Met als resultaat allebei blij en zakelijke flirt geslaagd!

Nieuwsgierigheid kun je trainen

Nu denk je misschien allemaal leuk en aardig, maar ik vind het niet altijd makkelijk om nieuwsgierig te zijn naar andere mensen. Vooral niet als mijn 1e indruk negatief is. Een herkenbare opmerking. Echter als het een zakelijk aantrekkelijk iemand betreft – omdat je samen een project draait of een waardevol netwerkcontact of misschien wel een potentiële opdrachtgever –  dan helpt nieuwsgierigheid om voorbij je eerste oordeel te kijken en biedt het de mogelijkheid om anders over deze persoon te denken.

Zet je nieuwsgierigheid aan door jezelf een van deze drie vragen te stellen:

  1.   Wat fascineert mij in de ander?
  2.   Welke positieve eigenschappen zou deze persoon hebben?
  3.   Wat zou ik van hem of haar kunnen leren?

Je nieuwsgierigheid trainen, is je brein openen voor wat er nog meer is en dat maakt nieuwsgierigheid onmisbaar voor het aangaan van waardevolle relaties, op de werkvloer én privé, en daar wordt iedereen gelukkig van!

De workshop zakelijk flirten is een echte feelgood workshop die helemaal in het teken staat van verbinden en positieve energie. Het is een ideale invulling voor teamdag, event of congres. 

Workshop Zakelijk Flirten