Vrouwelijk top rolmodel!

Een tijd terug presenteerde ik een bijeenkomst rondom rolmodelschap. Hoe kun je als  Nederlandse (top)vrouw een inspiratie zijn voor volgende generaties talentvolle vrouwen?  Zichtbaarheid was het sleutelwoord. Vrouwelijke toppers mogen zich meer laten zien in de media. Tijdens praatprogramma’s schuiven voornamelijk mannen aan tafel. Willen ze dan geen vrouwen? Jawel, redacties schijnen zich suf te zoeken maar vinden ze niet.

Valse bescheidenheid vs haantjesgedrag

Naar verluidt stellen vrouwen andere prioriteiten en zijn ze eerder geneigd om zakelijke belangen vóór een optreden in de media te laten gaan. Daarnaast hebben vrouwen van nature minder de neiging  om hun prestaties en expertise te etaleren. Ze gaan ervan uit dat als ze hard werken dit vanzelf opgemerkt wordt. Mannen praten in de regel veel makkelijker over hun successen en deskundigheid.  Hoe het ook zij, als vrouwen de komende generaties willen inspireren, zullen ze zichzelf toch meer moeten laten zien.

De onvermijdelijke vraag

Na afloop van de bijeenkomst sprak ik met een aantal vrouwen over hun ervaringen met de media.

Waar velen zich aan ergerden was de onvermijdelijke vraag: hoe combineer je jouw topfunctie met het gezin? Aan mannen wordt die vraag nooit gesteld. Bloedirritant vinden ze dat. Aan de ene kant begrijp ik die verontwaardiging maar aan de ander kant denk ik, beste vrouwen welkom in Nederland. Het land van de parttime cultuur. Waar moederschap en kleine baantjes de norm is.

Omarm die vraag!

Wil je echt een rolmodel zijn, omarm die vraag dan. Laat maar weten hoe je dat doet. Geef ze voorbeelden van hoe het ook kan. Het is juist een ideale kans om talentvolle jonge vrouwen te inspireren op hun weg naar de top. Zichtbaar trots zijn op hoe jij je leven als vrouw vormgeeft, is volgens mij de sleutel naar succesvol rolmodelschap.

 

Saskia Paulissen is dagvoorzitter – online en offline – , spreker en relatiecoach.

Saskia als dagvoorzitter