Onzeker? Zeker weten!

 

Lig je nietsvermoedend op de bank, word je ineens diep geraakt door een song van een rapper waar je nog nooit van gehoord hebt: Je Broer. Hij rapt voor Mathilde Santing zijn eigen versie op het lied ‘Wonderful Life’. Met zijn tekst laat hij zien, dat hij haar echt ziet. Hij leest het in haar ogen. Zij is zichtbaar geraakt en hij houdt haar zorgzaam ze in de gaten. Het ontroert me.

Niet alleen de mooie verbinding tussen deze twee mensen, maar ook het verhaal dat hij vertelt. Over onzeker zijn, het soms niet meer weten, maar wat niemand mag weten. Herkenbaar. Het beschrijft hoe ik mij soms voel,  maar waarvan ik vind dat ik het als ondernemer niet mag voelen.

Ik vind niet dat ik onzeker mag zijn of er ook komend jaar wel weer genoeg werk is. Ik mag zeker niet ventileren dat ik af en toe twijfel of ik het blijf redden, in mijn eentje brood op de plank te brengen. Zeggen dat ik de rustige periodes in mijn werk doodeng vind, doe ik ook liever niet.

Ik mag ook niet stilstaan want er moet van alles worden gedaan. Geblogd, gevlogd, online, offline.  Doen. Doen. Doen. Ook al heb ik even geen puf, dan nog trek ik mijn goede moed aan en gaan! Net op een dag dat ik mezelf in de weg zit en baal van gebrek aan energie om allerlei acties uit te zetten,  zingt die Nederlands rapper deze tekst:

We herkennen ons niet in degenen die alles voor elkaar hebben. Dus maak je gebreken openbaar, je zou eens weten hoeveel we lijken op elkaar. Je schaamte is verleden tijd, als je hem deelt met mij zul je zien dat ie meteen verdwijnt.”

Alsof er een last van mijn schouders valt. Het is inderdaad geen schande om toe te geven dat de druk van presteren soms hoog is en de verantwoordelijkheid voor mijn gezin af en toe zwaar drukt. Zeker me in deze grillige en onzekere tijden.

Maar toch past deze manier van leven bij mij, met alle onzekerheid en twijfel die daarbij hoort. Ik zal niet de enige ondernemer zijn, die met deze thema’s worstelt. We zijn alleen minder geneigd ze te delen, lijkt het. Je Broer heeft me weer doen beseffen, dat het niet alleen maar om succes en optimisme draait, maar dat ik alle facetten mag omarmen. Ze horen erbij en maken dit leven een Wonderful Life want wonderlijk, dat is het.

Saskia Paulissen is spreker, dagvoorzitter en flirtcoach. Met haar lezing Seksen op de Werkvoer entertaint ze haar publiek met haar eigen kijk op man/vrouw diversiteit.

workshop zakelijk flirten

 

Ook je gunfactor verhogen met zakelijk flirten? Klik op het plaatje en Saskia legt het je uit!