Vijf tips voor presenteren met humor

Mijn onderwerp is te inhoudelijk. Mijn publiek is te zakelijk. Ik ben niet grappig.
Allemaal redenen om humor uit je presentatie te houden. Super zonde, want met een lach nemen mensen je verhaal sneller serieus.

Serieus, hoe dan?

Als je je boodschap tussen de oren van je publiek wilt krijgen, dan is het belangrijk dat ze zich voor je openstellen. Hoe stel je mensen open? Juist, met een lach.

Een lach laat mensen ontspannen, opent hun brein en zorgt ervoor dat ze je sympathiek vinden. En als mensen je sympathiek vinden, zijn ze sneller geneigd je verhaal serieus te nemen. Grappig toch?

Werkt dat ook bij cijfers en statistieken?

Juist dan werkt het goed. Stel je voor, je bent beleidsmaker, projectmanager, researcher en je moet resultaten van je onderzoek of project presenteren? Dan kun je je vooral focussen op cijfers en statistieken, maar hoe leuk is het als je je publiek ook nog weet te vermaken met je onderwerp? Dat er thuis aan de keukentafel wordt geroepen: die beleidsvisie vandaag, dat was een tof verhaal! Of, die gozer van R&D, boeiende vent hoor!

Maar ik heb geen humor, wat dan?

Je hoeft echt geen stand-up comedian te zijn om grappig te zijn. Een glimlach is meer dan voldoende. Bovendien gaat het om zinvolle humor: humor die je verhaal ondersteunt en dat kan op deze vijf manieren:

1. Een anekdote

Gebruik anekdotes die je kunt linken aan je onderwerp. Bij voorkeur iets dat je zelf hebt meegemaakt. Het mag gerust wat uitvergroot zijn, maar wel op een manier die bij jou past. Maak vervolgens het bruggetje naar je onderwerp. Zo gids je jouw publiek op een vermakelijke manier de inhoud in en laat je meteen een stukje van jezelf zien.

2. Grappig beeldmateriaal

Met afbeeldingen kun je op een grappige manier je boodschap verwoorden zonder dat je zelf iets hoeft te zeggen. Het is ook een prima sfeermaker aan het begin van je presentatie. Beam bij binnenkomst van je publiek alvast een plaatje op het scherm, dat het onderwerp van jouw presentatie met een twist verbeeld. Heb je meteen al reuring bij binnenkomst én de juiste aandacht.

3. Potje zelfspot

Je eigen gedrag is een dankbaar onderwerp om over te grappen. Je hoeft jezelf niet helemaal naar beneden te halen, maar lichte ironie werkt prima. Dus loop je te klungelen met de techniek, krijg je een black-out of struikel je over een kabel? Verdoezel het niet maar zet het vol in de zelfspot. Dat maakt je mens en daar houden mensen van.

4. Prikkelende vragen

Door het stellen van een paar prikkelende vragen, geef je jouw publiek op een grappige manier inzicht in hun houding ten opzichte van jouw onderwerp. Stel eerst twee of drie vragen waarvan het antwoord erg voor de hand ligt. Eindig met een vraag die inhaakt op je onderwerp.

5. Oefen je timing

Timing is essentieel bij humor en wordt bepaald door je stem, houding en woordvolgorde. Dat vraagt om oefening. Mijn favoriete oefenmoment is in de auto. Al rijdend experimenteer ik met intonatie en woordvolgorde totdat ik de meest pakkende versie vindt. En die oefenen ik ook weer, zodat het er op het podium lekker natuurlijk uitkomt. Krijg je dan de lachers op je hand, geef dat lachmoment dan een paar seconden de tijd, voordat je weer verder praat.

BONUS TIP: Neem humor serieus, dan valt er altijd wel wat te (glim)lachen.

Ben jij die beleidsmaker, projectmanager, researcher of adviseur, die ook op een vermakelijk manier een goede inhoudelijke boodschap wil overbrengen? Boek dan een workshop Presenteren. Daarin leer ik je in twee dagen hoe je op jouw manier humor en interactie toepast in je verhaal. Klik op de button of vul het formulier in, dan neem ik contact met je op!

Meer weten over de workshop presenteren

 

Contactformulier workshop presenteren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.