Kom van je troonrede!

 

kom van je troonredeIk ben behoorlijk fan van het koningshuis. Jawel! Ik vind Wim Lex en Maxima een modern koningspaar dat ons land prima vertegenwoordigt. Maar die troonrede…mensen, wat een inspiratieloos gewauwel. Sorry, Alex,  maar daar valt echt wel wat winst te behalen.

Prima hoor die koets, die paarden en die hoedjes, dat hoort allemaal bij de traditie maar dat voorlezen vanaf papier, dat kan toch anders. Oké Rutte bepaalt de inhoud maar jij wilt mensen toch ook inspireren met je verhaal? Dat ze enthousiast worden van de plannen? Vooral als de boodschap luidt: mensen u gaat erop vooruit! Dan wil je ze toch juichend op de stoelen hebben staan? Met dit voorleesuurtje, lukt dat niet hoor jongen.

Ik zeg: kom van die troon! Ga staan, laat die handen spreken, die stem vibreren, die ogen schitteren. Gebruik beelden om je woorden kracht bij te zetten Neem het volk mee in het verhaal. Niet vanaf papier maar uit het hoofd en vooral uit je hart. Dat moet toch lukken?

Misschien helpt het om naar dit filmpje te kijken. Het is een van de beste filmspeeches ooit. Kippenvel krijg je ervan. Niet dat je het precies zo moet doen maar ter inspiratie werkt het wel. Ik gebruik het vaak in mijn presentatieworkshops. Vorige week nog. Ook met ambtenaren die hun jaarplannen inspirerend voor het voetlicht wilden brengen. Nadat ze dit filmpje hadden bekeken, mochten ze zelf speechen over waar zij in geloven. Ik kan je vertellen, dat waren prachtige verhalen.

Dus Wim Lex,  zie het volgend jaar als een key note. Zet gave beelden in PowerPoint of Prezi, zet er een mooi muziekje onder maar bovenal, spreek met bezieling. Dat is pas modern Koningschap. Dan hebben ze het niet meer over hoedjes of de jurk van je vrouw maar over de Koning. Over jou. Succes!

Wil jij ook inspirerend presenteren? Kijk hier voor meer info!